Betonból Dizájnos Dekorációk

A beton a legfontosabb építőanyagok egyike. Míg régebben csak különböző mérnöki létesítményeken hagyták meg közszemlére a csupasz betont, később már lakóházakon is megjelentek a fedetlenül hagyott szürke felületetek a posztmodern stílus jegyében. Manapság viszont már annyira teret hódított ez az új hullám, hogy nemcsak az építőiparban használjuk fel, hanem a belsőépítészetben, lakberendezésben is visszaköszönnek ezek a natúr felszínek. Beton egyik alapvető tulajdonsága, hogy kikeverés után a friss anyag rövid ideig szabadon formázható mielőtt még megszilárdulna. Ezt kihasználva nemcsak az autó feljárónk lehet betonból, de akár a dekorációink is kültéren és beltéren egyaránt.

Kikeverése kétféleképpen történhet:
Hobbibeton:

Ez az egyszerűbb variáció beton készítésére. Barkácsáruházakban kapható ez az előre kikevert száraz beton, ami kifejezetten kisebb betonozási munkálatokhoz ajánlott. Közvetlenül a felhasználás előtt kell csomómentesen összekeverni vízzel.

 • Kiszerelés: 25 kg körüli zsákok
 • A keverővíz mennyisége: kb 4 l/zsák (25 kg), azaz kb 0.16 l/kg
 • Keverési idő: amíg csomómentes nem lesz (5-10 perc)
 • Kötési idő: kb egy-két nap
 • Bedolgozási idő: kb 2 óra
Hobbi/Száraz beton

Hobbi/Száraz beton

Kevert beton:

Saját magunk is előállíthatjuk az alapanyagok megfelelő arányai betartása mellett, igaz ez kicsit macerásabb menet lesz.

 • Alapanyagok arányai: 1 rész cementhez 3 rész folyami homok, plusz annyi víz csak, hogy a massza kényelmesen alakítható legyen, de semmiképpen ne vizezd túl! A hobbibetonnál vett vízarányt megtarthatod.
 • Keverési és kötési idő mint a hobbibetonnál.
 • A homok egy részét helyettesítheted tőzeggel, amitől könnyebb, puhább, természetesebb hatású lesz.
Kikevert beton

Kikevert beton

 

Fontos!
 • A friss beton először köt, ami nagyjából egy napig tart (ezután az alakját már felveszi, formából eltávolítható), utána szilárdul, ami gyakorlatilag 28 nap után éri el a maximális szilárdságot.
 • Ha túl hamar kiszárad, akkor az a minőségét rontja, megesik majd, hogy a betonod elkezd szétmállani (ezt úgy hívják, hogy megég). Ezért bő egy hétig locsolgatással még tartsuk nedvesen, hogy a cementszemcsék kikristályosodhassanak.
 • Száradása függ a hőmérséklettől, éppen ezért a melegebb nyári napokon ez gyorsabban megy végbe. A betont kötési idő alatt fagy nem érheti, levegő hőmérséklete 5 foknál legyen magasabb.
 • Megkötés után csiszoló papírral simává teheted a felületet.
 • Miután kiöntötted a formát, ütögesd kicsit oda a földhöz, hogy a buborékok eltűnjenek belőle, ezzel is javítva minőségét.
 • Lúgos környezetet nem bíró növényt csak egy hónap elteltével ültess bele!
 • Vízelvezető nyílásokat alulra méretétől függően készíthetsz farudakkal, parafadugóval…
 • Kiöntő formatálak szinte bármilyen anyagból lehetnek: műanyag joghurtos vagy éppen konzerv dobozok, félbe vágott pet palack, kartonból eszkábált formák, fém tányérok…
 • A könnyebb “kicsúszás” érdekében beolajozhatod a tálka felszínét. Rugalmasabb anyagú formából a beton eltávolítása könnyebb, vagy egy olyan tálból, amit nem sajnálsz szétvágni.
 • Ha színes betont szeretnél, színezheted például vasoxiddal, ami vörös és sárga színben kapható.

 

Kiöntő formák variációja végtelen:

Ha azt szeretnéd, hogy kaspód fala kicsit egyenetlen legyen, akkor használj kívülre egy kosarat, de ha te inkább a precizitás híve vagy, akkor egy pár fém vagy műanyag tányér jó szolgálatot fog tenni neked.

Kiöntő formák

Kiöntő formák

Betonból Dizájnos Dekorációk

Készíts egyszerre többet!

 

És akkor, ha az alapok már megvannak, jöjjenek a nagyszerű ötletek, milyen minimal vázát, rusztikus kaspót, és egyedibbnél egyedibb dolgokat valósíthatsz meg, amikért a boltokban borsos árakat elkérhetnek.

Látványos házszám a gyepen

Nincs megírva a nagykönyvben, hogy házszám csak a kapun vagy a falon lehet. Miért ne lehetne a földben, például a ház előtti kis virágos kertben “lábelőtt”? Keress egy megfelelő átmérőjű csőt, amit kellő magasságban levágsz, de ugyanígy használhatod erre a célra tortasütődet is, a számokat pedig kartonból összeeszkábálhatod. Érdemes lehet a képen is látható módon, föntről nézve a számok tükörképével dolgozni, hogy az alján simán eloszló oldal legyen majd felül. Beton szintje egyezzen meg, vagy ne lépje túl a számok magasságát, hogy a fűszálak majd alulról kinőve kikandikálhassanak.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Sablonok betonnal körülöntve

Betonból Dizájnos Dekorációk

Megkötött beton

Betonból Dizájnos Dekorációk

Földbe ásott számok

 

Rendhagyó vázák

Nem minden lakásba illenek a betonból készített díszek, például egy antik fabútorral nem fog összeférni. Modern lakásokba viszont jól mutathat, főleg ott ahol a fehér vagy a szürke dominál. Betonból készíthetsz nem szokványos vázákat, amit variálhatsz üveggel, ahogy az alábbi képek is mutatják.

Egy szálas váza

Egy szálas váza

Üvegcsővel kiegészítve

Üvegcsővel kiegészítve

Margarétákkal is jól mutat

Margarétákkal is jól mutat

Befőttes üveggel kombinálva

Befőttes üveggel kombinálva

 

Kaspók virágimádóknak

“Ha szereted a virágokat, akkor rossz ember nem lehetsz.” tartja a mondás. Az ilyen rendes embereknek viszont nem árt, ha több kaspója van mint virágja, mert sosem tudhatod, hogy mikor tér haza egy újabb növénnyel. Nekik megérheti betonból a sorozatgyártás, ami akár a saját jellegzetes kaspócsaládod is lehet. Igaz belülre, a lakásba nem biztos, hogy mindenkinek illeni fog, de kültérre, teraszra, kertbe tökéletesen fog mutatni.

Rusztikus virágtartó

Rusztikus virágtartó

Gömbölyű formák

Gömbölyű formák

Betonból Dizájnos Dekorációk

Kaspócsaládod

 

Lámpa

Unod a lámpa búra kínálatot, mert valami egyedire vágysz? Nem szeretnél túl csicsásat, csak valami egyszerű, letisztult formát, de a műanyagból készült túl ócskának tűnik, az üvegen meg minden porszem azonnal meglátszik. Mindenre gondoltál már, csak betonra nem, aminek elkészítéséről itt találhatsz több információt. Készítsd el saját személyes ízlésed szerint kialakított lámpaburacsaládodat! Például a konyhába, vagy a teraszra. Díszítheted kövekkel, nagyobb gyöngyszemekkel, zománcdarabokkal vagy csipkésmintával, amit a petpalack belsejére ragasztasz.

Szabályosan, ferdén, festékkel leöntve...

Szabályosan, ferdén, festékkel leöntve…

 

Kisszékek nemcsak kisembereknek

Betonból szinte bármit elkészíthetsz, mivel a kívánt formát felveszi, és azt masszívan megtartja. Ha már van pár dekorációd ebből a remek anyagból, készíts három vagy négy lábon álló kisszéket, ami gyerekszobában, teraszon vagy tűzrakó hely mellett kimondottan jól mutat. Egy nagy műanyag bödönre vagy vödörre, és fa széklábakra lesz szükséged. Ha stabilabb ülőkét szeretnél, dolgozz 4 darab rúddal, és/vagy a vödör magassága legyen alacsonyabb. A lábakat rögzítheted az alsó képen látható módon (kifúrt lyukakba a drótot átfűzöd, majd körbetekered), vagy ha egy hosszabb menetes/nagyfejű szöget félig meddig belecsavarozol, és azt úgy helyezed bele a betonba még mielőtt az anyag megszilárdulna. Díszítés utána már csak rajtad áll, kis párnával puhábbá teheted. Bővebben az ötletről itt olvashatsz többet.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Csintalan formavilág

Csak feltűnés nélkül

Csak feltűnés nélkül

Vödör segítségével

Vödör segítségével

Betonból Dizájnos Dekorációk

Drótozd körbe!

 

Könyvtámasz

Egy igazán masszív könyvtámasz betonból készül, ami garantáltan megállítja vaskos könyveidet, amit még egy beékelt betűvel, mintával széppé is tehetsz, ha az anyag maga nem lenne elég. Egyedül az aljára tegyél kis puha felragasztható pamacsokat, hogy a polcod épségében nehogy kárt tegyen. De ha csak valamivel olcsón felszeretnéd dobni könyvespolcodat, akkor készíts betonbetűket, amik akár az ABC sorrendbe rendszerezett ominózus könyvgyűjteményedet áttekinthetővé is teheti.

Betonból Dizájnos Dekorációk

A fal

Betonból Dizájnos Dekorációk

Csokis műanyagdoboz kiváló forma öntéshez

Betonból Dizájnos Dekorációk

Tömör betűdíszek

 

Gyertyatartó

A megmaradt betonmasszát kár lenne elvesztegetni, készíts belőle kis teamécses tartókat, amit akár egy csipkeszalaggal egyedivé tehetsz. Csak ragaszd bele a formádba, és köszönjön vissza majd az elkészült gyertyatartódon. Körömlakkjaidat itt is bevetheted, ha nem szeretnéd, hogy csak a szürke szín domináljon. Metálos színek kifejezetten jól mutatnak rajta.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Belecsempészett nőiesség

Betonból Dizájnos Dekorációk

Karácsonyi hangulat nincs gyertya és csillag nélkül

Betonból Dizájnos Dekorációk

Így is izgalmasabbá teheted

Betonból Dizájnos Dekorációk

Arany, ezüst, bronz harmóniája

 

Fagyálló madáretető

Ha itt a tél, gondoljunk majd a napjainkat vidám csicsergéssel bearanyozó madarakra, amik néha rászorulhatnak segítségünkre a zimankós zord téli napokon. Adj egy kis meleg otthont nekik betonból, ahol nemcsak ők, de a finom magvak is biztonságosabb helyen lesznek.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Bombabiztos madárlak

 

Járólapok

Unod már, hogy mindig kitapossák a szép zöld gyepedet egy jól bejáratott átjáró helyen? Akkor “telepíts” oda pár betonkorongot, amit egy nagyobb levéllel szép erezet mintájúvá tehetsz. Különböző átmérőjű csöveket darabolj fel egyenlő magasságúakra, amiket a levél eres oldalára helyezel, majd feltöltöd betonnal. Hogy stabilizáld, helyezz rá téglákat vagy egy nehezebb tárgyat, nehogy elmozduljon a levélről.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Betonból Dizájnos Dekorációk

 

Kerti tányérok

Ilyen meseszerű óriás falevél tányérokat egyszerűbb megvalósítani mint gondolnád. Homokból formázz egy kis dombot, olyan formájúra, amilyet szeretnél majd, hogy a tál belseje felvegyen, majd helyezd rá a nagy levélt. Amire ügyelj, hogy friss és ép legyen mindenhol, az erezet itt is felfelé nézzen. Öntsd rá egyenletes rétegvastagsággal a masszát, úgy, hogy a levél határát ne lépje túl. Felületét pedig egyengesd el, akár egy laposabb aljzatot is kialakítva.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Meseország a hátsókertedben

Betonból Dizájnos Dekorációk

Kikevert beton, óriás ép falevél és egy kis homokdomb

 

Ceruzatartó betonból

Erre az ötletre már volt egy korábbi posztban példa, csak akkor az fából készült. Betonnal igaz kicsit macerásabb lehet, de ugyanolyan jól működhet, sőt! A henger aljára ragassz vagy csavarozz oda szabályosan fa rudakat, amiket eltávolítva majd a ceruzák helyeként szolgálnak. Színes ceruzáid itt biztos jó helyen lesznek.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Átláthatóság jó dolog

 

Mutatós gyümölcstartó

Tojástartót is használhatsz kiöntő formának, amiben majd gyümölcseidet tárolhatod. Ebből biztosan nem fog elgurulni! Ha szeretnéd hogy teljesen sima legyen a felülete, akkor miután megkötött, csiszold le csiszoló papírral.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Páholy helyek

 

Gyémánt papírnehezék

Ehhez a betongyémánthoz szükséged lesz egy sablonhoz, amit itt tölthetsz le. Ajándékba barátnőknek kitűnő ötlet, akár egyedi motívumokkal is felruházhatsz, vagy csak gyöngyökkel feldíszíthetsz. Hogy a beton könnyen leváljon a papírról, ragassz a belsejére egy öntapadós műanyag fóliát vagy egy szélesebb cellux-szal is megoldhatod.

Betonból Dizájnos Dekorációk

Fényűzés betonból, ami majdnem olyan erős, mint a gyémánt

Betonból Dizájnos Dekorációk

Ezt a mintát te is letöltheted

Betonból Dizájnos Dekorációk

Összeragasztott kiöntő forma papírból

Betonból Dizájnos Dekorációk

Elkészültünk!

 

“Süss ki” betonformákat!

Ne felejtsük el a sütőformákat, amik nemcsak sütésnél funkcionálhatnak. Szezonális formáidat használhatod díszek kiöntéséhez is. Karácsonyra mikulásfej köszöntheti vendégeidet, amit akár ki is festhetsz, vagy éppen a kőkuglófod lehet mécsestartó is, ami ajándéknak se rossz ötlet.

Betonból Dizájnos Dekorációk

“Kősütemények”

Virággal körbeszórva

Virággal körbeszórva