Kerti Parti Tippek

Azt hiszem nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a nyári programok közül az egyik legjobb társasági összejövetelre egy kerti grill parti helyszíne ad teret! És itt nem csak a már megkezdett banzájra gondolok, hanem az előtte lévő tereprendezésre is. Igaz egy ilyen kis mikro-fesztiválhoz sok idegeskedés is jár, de ha időben el kezded szövögetni a mindenki által oly várt kis összeröffenés tervezetét, akkor a melléfogások számát kétségbevonhatatlanul redukálhatod, és az is megeshet, hogy ez az időszak még nagyobb örömmel fog eltölteni, mint maga a buli. De ez a szervezés sok feladattal jár, ezért érdemes már egy héttel előtte elkezdeni gondolkodni, hogy hogy is legyen ez a hepaj. Nagy vonalakban három kérdésre kell ötleteket találnod.

  • Mi legyen a fejedelmi menü, amiért a barátaid erre tartogatva, direkt üres hassal érkeznek?
  • Milyen szuper kreatív dekorációval nyűgözd le a népet, amikről majd instagramon képfeltöltés áradat indul?
  • Milyen felejthetetlen élményekkel gazdagítsd cimboráidat?

Ezekhez most összevadásztam Neked a kérdésekre kategorizálva pár fantasztikus ötletet, amik valószínűleg hozzá fognak segíteni ahhoz, hogy a partid fenomenális legyen.

Étel, ital, dínom-dánom:
1. Grillezett gyümölcsök

Ki mondta, hogy grillezni csak sós húsokat és zöldségeket lehet? Jól átfüstölt gyümölcsökkel új ízkombinációkat alkothatunk. Ez is egy jó példa arra, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A zamatos, édeskés, vagy kicsit savanykás gyümölcsök kiválóan illenek a szárazabb, sós husik mellé. Ha még nem próbáltad, akkor most itt az idő, ha meg már ízlelted, akkor nem kell tovább ragoznom miért.

Most keverheted a szezont a fazonnal. A nyár nagy favoritja a görögdinnye, hát most itt az idő, rácsra vele! Szeleteld fel háromszög alakúakra, de a héját hagyd rajta, hogy könnyebb legyen kézzel a falatozás.

Kerti Parti Tippek

Grillezett görögdinnye

Ha telhetetlen vagy íz ügyileg, akkor locsold meg egy kis balzsamecettel, bolondítsd meg bazsalikommal, és szórd meg egy kis borssal, miután pár paradicsommal és sajttal feltornyoztad.

Kerti Parti Tippek

Sajtos paradicsomos dinnye

Tipikusan a nyári szezon nagy slágerei közé tartozik még a mézédes eper és a hamvas barack is. Dobáld rá a forró vasra őket! Az átfüstölve édeskés, langyosan ropogós kis gyümölcsfalatok új élvezetet nyújtanak majd, ha nem hiszed járj utána! A lédús őszi héját ne pucold le a puha húsa miatt! Tökéletes párosítás fagyival tálalva, a repetákkal számoljál!

Kerti Parti Tippek

Eper, barack, ananász!

A banánt héjával együtt grillezd: egyik oldalán hosszában szeld fel úgy, hogy a másik oldala ne sérüljön, és pár cm-t hagyj rá a két szélén, hogy nehogy szét essen. Szórd meg minden földi jóval (magok, étcsokidarabkák, eper…) ízlésednek megfelelően! Majd alufóliába csomagolva tedd a már nem olyan erős parázsra.

Kerti Parti Tippek

Sült banán magokkal és eperrel töltve

 

2. Kukacos édességek

Igaz, kicsit bizarr, de a gyerekek, főleg a fiúk kimondottan szeretik az ilyen ijesztő dolgokat. Amikre feltétlenül szükséged lesz, az a giliszta gumicukor és egy egyszerű kakaós piskóta. Ezzel a trükkel többféleképpen is megrémisztheted vendégeidet.

Az egyik iszonytató ötlet, ha a kakaós piskótát kicsit feltördelve elvegyítesz egy befőttesüvegben pár gilisztával megfűszerezve:

Kerti Parti Tippek

Üvegbe zárt giliszták

De ha csak egy muffinból kilógva befigyelnek az is hajmeresztő hatással fog bírni:

Kerti Parti Tippek

Kukacos muffin

A másik kivitelezési mód: tördelj fel apróra Oreo-s kekszeket, és rejts el az így kapott halomban pár meglepetést. Ez talán azért is jobb, mert nem kell sütögetned majd a nagy kánikulában.

Kerti Parti Tippek

Oreo kekszes vakondtúrás meglepetéssel

Viszont, ha inkább valami hűsítőre vágysz, akkor fagyassz meg gyümölcslében fürdőző gilisztákat:

Kerti Parti Tippek

Jégkockák egy kis extrával

 

3. Dinnye nyalánkságok

Egy jéghideg, édes, kásamentes dinnye az étkezések fénypontja! Én nyáron mindig alig bírok magammal, hogy a főételek után, végre a desszerthez eljutva megízlelhessem, miután komoly harcot vívtam a legélénkebb és legkevésbé magos cikkelyért, melynek a legmennyeibb része a közepe. De szerintem ezzel sokan így vannak!

Dinnyénél végül is mindegy is, hogy hogy tálalod, mert biztosan el fog fogyni, de kár lenne kihagyni azokat a megannyi dekorációs ötleteket, amiket magában rejt. Párat itt most megmutatok, de később erre egy egész bejegyzést is szánni fogok.

Kerti Parti Tippek

Dinnyegrill

Kerti Parti Tippek

Menete:

  1. Vágj félbe pontosan egy inkább kerekebb, mint oválisabb dinnyét.
  2. Ha van “fagyikiszedő” kanalad, akkor belezd ki azzal, hogy a nyárson szépen mutassanak a gombócok.
  3. Az alján fúrj ki 3 lyukat olyan nagyságúra, amibe az egyenlő hosszúságúra levágott póréhagymák szorosan illeszkednek.
  4. Az aljába tegyél szedret vagy kék szőlőt, szenet imitálva.
  5. Szúrj keresztbe hurkapálcikákat, amik a grill sütő rácsaiként funkcionálnak.
  6. Tetejét sréhen helyezd rá, hogy megmaradjon, hurkapálcikával a rögzítésre rásegíthetsz.

 

Kerti Parti Tippek

Dinnyecsap

Felül vágj ki egy kis körcikket, amin keresztül egy kanállal összetrutyizod pépessé a belsejét. Igaz, kicsit kemény meló, de utána annál nagyobb élvezet lesz majd csapolni.

Kerti Parti Tippek

Dinnye fagyinak álcázva

 

Kreatív dekorációs elemek kerti partidon: 
1. Tűzrakó hely

Egy kerti parti alap eleme a tűz, amit nem csak sütésre/grillezésre használunk. Egy nyári estén a táncoló tűzcsóvák meghitt, családias, nyugodt légkört teremtenek, a fázósabbakat közel csalogatja, a szúnyogokat pedig elriasztja. Jól esik barátokkal körbeülve sztorizgatni, vagy csak a pattogó tűzbe bámulva elmélázni.

Éppen ezért a tűz körüli hely sokat számít egy ilyen összejövetelen. Fontos, hogy elegendő hely legyen körülötte. Erre kiváló ötlet egy folytonos szénabálás ülőke, amit ha kellő távolságra helyezünk biztonságos, pokróccal leterítve puha, kényelmes felület.

Jusson ülőhely mindenkinek!

Ha épp most kezdesz egy komolyabb tűzrakóhely megépítésébe, akkor előtte csekkold le ezt az ötletet is. Megérheti egy ilyen hinta fotelekkel körülvett projektbe belekezdeni.

Kerti Parti Tippek

Hintázni mindenki szeret

2. Farönk ülőkék

Egy buli rendezése előtt érdemes végig gondolni, hogy mennyien is lesztek, és hogy elegendő hely van ehhez a népséghez. Ilyenkor szokott jönni az a rész, hogy pánikba esel, mert kevés az ülőhelyed. De mielőtt eszeveszettül rohannál az IKEÁ-ba műanyag székekért, nézz körül pár farönkért a kertedben, vagy a család hétvégi kis hobbitelkén.

Kerti Parti Tippek

Párnás puffok

Kerti Parti Tippek

Mozaikmintás farönk

Nagyon kis jópofa ülőkéket lehet alkotni belőle, aminek nagy előnye a mobilitása. Nem csak kertbe!

3. Hangulatos fényforrások

Amikor lemegy a nap, szükség van valami fajta világításra. Ha mellőzni szeretnéd a képedbe világító reflektor fényeket, használj valami más alternatívát, amikkel a meghitt hangulat egyszerűbben elérhető. És itt most nemcsak a gyertyákra lehet gondolni!

Ez az ötlet még mehetne az előbbi farönkös kategóriába is, de a világító felülete miatt inkább ide soroltam be. Nálunk még nem nagyon elterjedt ez a technika, mint külföldön, de léteznek már színes világító festékek (glow in the dark), amik nappal nem látszódnak, de sötétben annál inkább, ahogy az alábbi képen is jól példázza. Hihetetlenül jól fog majd mutatni a sötétbe burkolózott kertedben! Komoly versengés megy majd ezekért az ülőalkalmatosságokért!

Kerti Parti Tippek

Világító farönk

Gyertyamániások közé tartozom, ami azt jelenti, hogy nemcsak a karácsonyi szezonban élem ki piromániáskodásomat, azaz, az ünnepektől függetlenül az év bármely szakaszában. Így nálam evidens ez a fajta fényforrás. Ráadásul a gyertyákban az is jó, hogy lehet olyat kapni, ami szúnyogriasztó is egyben. Kellemest a hasznossal!

Itt van pár ötlet, hogyan csempéssz varázslatos hangulatot a kerti parti színterének gyertyákkal:

Kerti Parti Tippek

Kerítésre aggasztva

Kerti Parti Tippek

Ágakra akasztott fényeső

Díszítsd virágokkal, hogy nappal is oda szegezze a tekinteteket:

Lengje be kerted a romantika

 

4. Evőeszköz, teríték

Az evőeszközöket ha előre összeállítod ilyen kis szép pakkokba csomagolva, biztos senki nem fogja elhagyni a sajátját.

Kerti Parti Tippek

Türkizmániásoknak

“Hol vannak a behűtött sörök?” kérdések kiiktatva:

Kerti Parti Tippek

Sörösöknek

Mintha csak egy mesében hercegnő módjára fogyasztanál egy fenséges lakomát, ahol megállt az idő, miközben virágeső árasztotta el birodalmadat:

Kerti Parti Tippek

Virágeső

 

Szórakozás
1. Konzervba dobálós játék

A barackos befőttes konzerveidet az ebéd után ne dobd ki, inkább készíts belőle ilyen célzó képességet fejlesztő ügyességi játékot, így a porontyok a kávészünetben nem fognak téged nyaggatni. Akassz fel különböző nagyságú bödönöket, a kisebb érjen több pontot, a félredobásért legyen pontlevonás. Hajrá!

Kerti Parti Tippek

Dobálós játék

2. Jenga játék

Ez a klasszikus építkezős játék kicsiknek nagyoknak egyaránt szórakoztató. Igaz, ezt legtöbbször asztalon játsszák, de farudakból egyszerűen kreálhatsz egy ilyen nagyobb kerti verziót is. 54 db egyforma rúdra lesz szükséged. A játék sziklabiztos kezet, végtelen nyugalmat igényel. A játék lényege, hogy minél magasabbra építsd a tornyot, úgy, hogy az ne dőljön össze. Előnye, hogy akárhányan játszhatjátok, hiszen mindenki feszült figyelemmel várja, mikor és kinél fog összedőlni a torony, így nyertes nincs, csak vesztes.

Kerti Parti Tippek

Jengázz!

3. Amőba

Ha van egy megmaradt fatörzs csonk a kertedben, akkor készíts belőle egy amőba játékot, vagy csak helyezz el a földön 9 csempét:

Kerti Parti Tippek

Amőbázni nemcsak matek füzetben lehet

4. Twister

Azt hiszem ezt a játékot mindenki ismeri, nem kell bemutatnom. Minden gyerekzsúr nélkülözhetetlen játéka. Itt egy továbbfejlesztett verzió: mivel a fűre rá van fújva, így biztosan nem csúszik el, és ha el is esel, az nem fog annyira fájni. A zöld, kék, sárga, piros festékszórókon kívül csak egy kartondobozon kivágott kör sablonra lesz szükséged és némi kis szemmértékre.

Kerti Parti Tippek

Twisterezz a füvön

 

További dekorációs ötletekért figyelmedbe ajánlom ezt az ötlettárat is.