Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Ahogy a nappalok egyre hamarabb sötétebbek és hűvösebbek lesznek, a fárasztó nap után mindenkinek nagyobb szüksége lehet egy kis feltöltődésre, például a meleg szobában kedvenc könyvünk társaságában bekuckolódva. Ehhez a hangulathoz kiválóan passzolnak a gyertyák, amik tompa fényükkel és nyugtató illatukkal kellemesen belengik a teret.

Az üzletek gyertya osztályára érve nem véletlenül időzünk többet, végig szimatolva őket a karácsonyi varázstól kezdve a citrus félék csoportjáig, mert a jó illat egyszerűen ott marasztal bennünket (persze tisztelet a kivételnek, akik a gyertya tömény illatától egyszerűen rosszul lesznek). Mindezek mellett még plusz funkcióval is dukál, mivel dekorációként is megállja a helyét. Tulajdonképen egy kis asztali lámpa és illatos virág az egyben.

A téli szezon közeledtével szépen lassan úrrá lesz rajtunk a karácsonyi mámor, amivel persze a fejtörő ajándékvásárlás is együtt jár. A gyertya kiváló (kísérő) ajándék, amit akár saját kezűleg is elkészíthetünk például a nagymamáknak, akik a legjobban díjazzák kis kezünk által fabrikált, szeretettel becsomagolt meglepetéseinket. És hogy hogy is kezdj neki, erről a követőekben olvashatsz.

Gyertyaöntés – avagy gyertyakészítés házilag

Ha ezt az utat választod a kész gyertyák megvásárlása helyett, a boltokba csak az alapanyagok beszerzéséért kell majd elmenned, amikkel majd a saját ízlés világodnak és kívánságod szerint öntheted ki a mesterműveidet. De, ha nagy gyertyagyűjtögető vagy, akkor még lehet ki se kell tenned a lábad a lakásból, elég lesz csak újraöntened a megmaradt csonkokat.

Lehetséges alapanyagok és módszereik:
1. Zselé-viasz

Más néven gyertyazselé, ami egy kocsonyaszerű, melegítésre folyékonnyá váló anyag, amiből kapható már eleve színezett változat is, de színezőporokkal magunk is kikeverhetjük őket. Nincs túl sok köze a viaszhoz, mivel ásványi olajat használnak fel hozzá. Előnye ezáltal, hogy a fénye szebb és könnyebb is lesz vele dolgozni. Ha kristálytiszta, átlátszó gyertyát szeretnél kapni, akkor Neked ez a módszer javasolt, és éppen ezért is célszerű a kiöntő formának üveget használni, hogy szépen tudjon érvényesülni.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Zselégyertya nagy színválasztékban

Amire szükséged lesz:

 • hőálló (átlátszó) kiöntő üvegpohár
 • színtelen/színezett gyertyazselé (120 gramm kb 600 Ft)
 • esetleg hőmérő, az alapanyag olvadáspontja miatt
 • fakanál a keveréshez
 • alapkellékek: edények a főzéshez, kanóc, illataromák, díszek…

Menete:

 1. Gyertyazselé felolvasztása vízfürdőben: válassz egy nagyobb edényt, amiben elkezded felmelegíteni a vizet. A zselé olvadáspontja 90-95 Celsius fok körül van, azaz majdhogynem forralod a vizet. Majd a melegedő vízbe helyezel egy kisebb edényt, amiben elkezded a zselét felolvasztani (lentebb találsz képet).
 2. A felolvasztott zseléhez ilyenkor lehet hozzá adni az illataromákat és a színezőanyagokat.
 3. A kiöntő üvegpohárba helyezd bele a kanócot, és tervezd meg a díszek kompozícióját. Ha lebegő díszeket szeretnél akkor többször kell öntened egymásra rétegeződve. Viszonylag hamar megdermed.
 4. Zselé öntése:  ha nem szeretnénk buborékokat a gyertyánkban, akkor az üvegpoharunkat fel kell előtte melegíteni, például forró vízbe belemártva. Illetve, tartsuk a pohárt a forró vízbe állítva, és ebben várjuk meg majd a víz kihűlésével a felolvasztott zselé megszilárdulását. Érdemes még odafigyelni az öntés gyorsaságára is, minél lassabban öntöd, annál kevésbé lesz buborékos. De ha mégis megjelennének a nem kívánt légüregecskék, hajszárítóval még kiiktathatod őket. Persze ha Te éppen buborékokat szeretnél, lényegesen könnyebb dolgod lesz.
 5. Szilárdulási idő kb 5 óra. Utána már nincs más teendőd, mint a kilógó kanócot méretre vágnod.
2. Viasztömb/(reszelék)

A gyertya készülhet méhviasz, faggyú és paraffin felhasználásával. Ma a legelterjedtebb a paraffinból készült viasz. A paraffint túlnyomórészt kőolajból nyerik, ezért eléggé kritikusan minősítik. Ha nincs otthonunkban félig elhasznált leégett gyertyacsonk, amit újrahasznosíthatnánk, akkor hobbi boltokból egyszerűen beszerezhetjük őket színtelen és színezett kiadásban is.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Viasztömbök

Amire szükséged lesz:

 • kiöntő forma/tartó
 • színtelen/színezett viasztömb (250 gramm kb 500 Ft)
 • esetleg hőmérő, az alapanyag olvadáspontja miatt
 • fakanál a keveréshez
 • alapkellékek: edények a főzéshez, kanóc, illataromák, díszek…

Menete:

 1. Viasztömb felolvasztása vízfürdőben: válassz egy nagyobb edényt, amiben elkezded felmelegíteni a vizet. A paraffin olvadáspontja 54 Celsius fok. A hevülő vízbe helyezz egy kisebb edényt, amiben neki állsz a tömböt felolvasztani.
 2. Amikor felolvadt a viasz, olyankor lehet hozzá adni az illataromákat és a színezőanyagokat.
 3. A kiöntő pohárba helyezd bele a kanócot.
 4. Viasz öntése. Ha több színű gyertyát szeretnél, akkor mielőtt egymásra rétegeznéd őket, várd meg hogy megszilárduljon az alsó réteg.
 5. Ha kiöntő formát használtál, akkor távolítsd el belőle a már megszilárdult viaszt.
Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Olvadó viasztömbök

Sztearinról:

A paraffin mellett a viasz készülhet még sztearinnal is, ami egy természetes anyag, éppen ezért drágább. A belőle készült gyertyák tejszerűek, opálosak lesznek. Porcelánszerű anyaga törékenyebb, mint hajlékonyabb, ezért csak öntéssel készíthető. Az ő olvadáspontja 74 Celsius fok, ezáltal ha a paraffint sztearinnal keverjük, akkor növeljük a viasz olvadáspontját, amivel értelemszerűen a gyertya égési ideje is hosszabbul. 50 dkg paraffinhoz általában 3 evőkanál sztearint keverj. Előnye a sztearin gyertyáknak, hogy kevesebb korom képződik és kevesebb oxigént is használnak, mint a paraffinok.

3. Méhviasz

A legrégebben használt alapanyag a méhviasz, ami egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. Boltokban kapható lap kiszerelésben, amiből gyerekjáték gyertyát készíteni. A kanócot a lap széle mentén helyezzük el, és kezdjük el felcsavarni. A méhviaszból készített gyertya előnye, hogy nem csöpög és szemmel láthatólag alig bocsát ki füstöt, mindezek mellett alapból kellemes mézillatot áraszt, és a lángnak melegebb, sárgásabb színe van, mint a paraffinból készülteknek.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Tekert gyertya méhviaszból

Kanócról

Gyertyával együtt jár a kanóc, ami ugyanolyan fontos mint a viasz. Nem elég csak egy otthon talált pamutszált, mivel a tiszta pamut nagyon gyorsan és füstölögve égne. A kanóc bórsavval, szalmiáksóval és foszfátokkal pácolt fonott pamutszál, így úgy bomlik el, hogy nem marad utána hamu. A fonott kanóc elszenesedése után meghajlik, kitér a láng útjából és elég. Gyakran viasszal is be van vonva. Hobbi boltokból egyszerűen beszerezhető, méterje általában 50 Ft-nál nem több.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Különböző méretekben

Fontos tudnivalók:

 • A kanócoknak 3 főtípusa van: lapos, négyzetes és drótszerű. Az első kettőt öntött és mártott, az utolsót úszógyertyákhoz használjuk.
 • A kanóc vastagságának összhangban kell lennie a gyertyáéval. Azaz minél kisebb gyertyához vékonyabb kanóc szükséges. Viszont ha túl vékony a szál, akkor az olvadt viasz eloltja a lángot, ha túl vastag, akkor a láng füstölni fog.
 • Elhelyezése történhet öntés előtt és öntés után. Öntés előtt, ha talpas kanócunk van, akkor tegyünk egy kicsi viaszt az aljára, és tapasszuk oda a kiöntő forma közepére, talp hiányában csomózzuk össze egy kis nehezékkel (anyacsavar…). A kanóc tetejét kössük oda egy hurkapálcikához, amivel szilárdulás közben középen tarthatjuk. Másik opció öntés után, amikor már szilárd a viasz, szúrjunk ki megfelelő méretű lyukat például egy hústűvel, és helyezzük bele vagy fűzzük át (pl ha talpas) kanócunkat.
 • A kanóc anyaga pamut legyen, mert a műszálasnak égetéskor kellemetlen szaga van.
Díszítésről

A díszítés elsősorban attól függ, hogy miből készítettük gyertyánkat. Ha zselét használtunk, akkor már az átlátszóságát érdemes kihasználni. Belehelyezhetünk tetszés szerint különböző díszítő elemeket. Ilyenek lehetnek például termések, száraz virágok, kagylók, csigák, gyöngyök… Amire figyelj, hogy ezeket a gyertya szélén helyezd el, hogy ne érjenek majd égéskor a láng útjába, mivel a díszítő elemek éghetőek lehetnek.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Fahéj narancs kombináció

Viasztömbből készített gyertyák igaz nem átlátszóak, de ha ügyesen sikerül a szélére helyeznünk, még szépen kivehetőek lehetnek. Ezen kívül a külső felületét szilárdulás után még feldobhatjuk direkt erre a célra való speciális gyertya festő tollal, vagy csak viaszlapokkal mintákat felhelyezve.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Előtűnő száraz levendula virágok

Viaszhoz való illatanyagok kaphatóak tömb formában, melyet az olvasztáskor kell belekeverni, illetve illóanyagként is, ami belecsöpögtetve hatékonyabb lehet. Ha nem színes viaszt vettünk, akkor használhatunk színező anyagokat, amiket szintén lehet a boltokban kapni, de a zsírkréta is megteszi.

Amikre figyelj!
 • 100 Celsius fok fölé ne melegítsd a megolvadt viaszt, mert füstölni kezd, megbarnul és igen gyúlékonnyá válik! Éppen ezért ne hagyjuk felügyelet nélkül a lángon az olvadó/megolvadt viaszt.
 • A forró viasz balesetveszélyes, ha tehetjük ne gyerekekkel végezzük a gyertyakészítést (kivéve méhviaszlapokkal).

 

Ötletek a karácsonyi hangulat megteremtéséhez

Téli időszaknak is megvannak a maga kincsei a természetből nyerve, amiket az otthonunk melegébe becsempészve meghitt hangulatot varázsolhatunk. Használj természetes alapanyagokat, amikkel teljesen műmentes bűbájt kelthetsz. Az egész fahéj, vagy éppen a vanília rúd azon kívül hogy alakjuk tökéletesen megfelel a gyertya körülbástyázására, amit egy szép díszes szalaggal vagy spárgával egyszerűen rögzíthetünk, kellemes illattal töltik meg a teret. Úszógyertyához remek választás lehet a fagyöngy, aminek zöld levelein finoman átszűrődik majd a gyertya fénye. Vagy csak ragassz rá kívülről egy üveg gyertyatartóra pár levágott fenyőágat, és élvezd a kivetülő faárnyak látványát.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Természetbarát dekorációk

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Fenyőágakba burkolva

Narancs, mandarin és a szegfű illat egyik alapja a karácsonynak. Hányszor tettük már rá a megpucolt gyümölcsök héját a radiátorra párologtatni, csak hogy huzamosabb ideig szimatolhassuk még utána a citrus illatot? Erre itt egy remek megoldás, amivel nemcsak az illatot, de a hangulatot is felvillanyozhatjuk. A félbevágott citromból, narancsból vegyük ki a belsejét egy kanál segítségével, és öntsük bele a megolvasztott viaszt, vagy csak helyezzünk bele egy teamécsest. A tetejére rátehetjük a másik felét, amit szegfűszeggel átszurkálva tovább mámoríthatjuk a kompozíciót. A láng fölött legyen kivágva egy kis rés!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Kiöntő forma legyen maga a citrom héja!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Mécsestartó narancsból szegfűszeggel fűszerezve

Nyár végén lekvárkészítésnél biztosan felhasználtuk már a befőttes készletünk java részét. A megmaradtakból, a szerencsés nyertesekből készíts meghitt gyertyatartókat. Egy kis fehér csipke fenyőtobozokkal és hóspray-vel megbolondítva angyali légkört teremthet. Gyertya alá pedig hamisítsuk oda a havat például liszttel vagy cukorral.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Fehérkarácsony hangulat

Karácsonyi szezon egyben a sütemények kavalkádja is. Viszont nem csak a sütiket díszíthetjük a színes süteménykonfettivel, hanem a kiöntött gyertyánkat is, például az alábbi módon. A bohókás hangulat mellett még cukorka illattal is édesíti a teret.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Sütikonfettivel dekorált gyertya édesszájúaknak

Egy sötét papírból, ami kevésbé engedi át a fényt, kivághatunk leegyszerűsített téli tájképeket. Ezt ragasszuk fel az üvegre, és a pislákoló fény kivetíti majd nekünk a falunkra. Hóspray-vel még rá tehetsz egy kicsit a lapáttal. A sok kis házikóval odavarázsolhatod magad egy kis barátságos falu közepére. De akár ugyan ezzel a módszerrel, egy karácsonyi ének kottáját is lekottázhatod a faladra!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Csendes kis falu szimulációja

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Karácsonyi ének kivilágítva

Édes szájúaknak találó, vagy éppen “kínzó” ajándék lehet a következő gyertya dekorációs ötlet. A karácsony cukorka alakja miatt, ami a Mikulás botjára hajaz, jól felhasználható gyertyatartónak. Viszont vigyázz, szorosan rögzítsd le őket, nehogy véletlenül sutyiban megfogyatkozzanak a kis torkos krampuszok által! Karácsony végeztével viszont szabad lesz a pálya!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Nemcsak édesszájúaknak!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Szorosan kösd meg!

Egy gyertyatartó készülhet drótból is, ami amellett, hogy biztonságos helyén tartja a hosszú gyertyákat, még dekorálhatja is. Ruházd fel például angyalszárnyakkal, igazán egyedi lesz!

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Drót angyalszárnyak

És hogy ne csak a házon belül gondolkodjunk, itt egy ötlet a kültéri világításhoz is. Igaz ehhez szükséges az is, hogy kellően hideg legyen, és mellesleg hó is essen, mert úgy az igazán hangulatos. Égess gyertyát “jégbuborékban”, amik majd aranyosan pislákolnak a hókupacon ücsörögve. Ehhez csinálj vízibombákat, amit majd kiteszel a fagyba (lent található egy kis képes útmutató). Miután már megszilárdult annyira, hogy a gömb formát megtartsa, de középen még latyakos, akkor ki lehet durrantani, és belsejéből öntsd ki a még meg nem fagyott vizet.

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Igazán biztonságos hely a gyertyának

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Világító jéggömbök

Lélekmelengető Gyertyakészítési Ötletek a Hűvös Téli Estékre

Jégbomba készítés

 

Kellemes karácsonyi készülődést! (: