Tuti Tippek Strandoláshoz

A nyár egyik szeretett fő tevékenysége a strandolás, mivel remek alkalom a kikapcsolódásra. Az aktív pihenés történhet a kis családdal, gyerekes kis vitákkal fűszerezve, például hogy épp ki a soros a gumimatrac felfújásban, vagy egy nagy baráti társasággal 60 négyzetméteres területet befoglalva, miközben vicces sztorikkal a múltból nosztalgiáztok, vagy éppen hogy csak egy könyv társaságában magányosan elvonulva a vízpart mellett is történhet a relaxálás.

A praktikum szerepe a vízpart mellett lényegesen megnő, mivel sok kis apró dologgal kell szembenéznünk, mint például a nehezen lekoptatható homokkal, olykor a hirtelen változó szeszélyes időjárással, vagy éppenséggel a rendületlenül sütő, de néha báránylelkületű nappal, ami a strandolás egyik “alapkelléke”.

Mivel sokan ilyenkor egész napokat a víz mellett töltenek, a komfortosság ugyanúgy elengedhetetlen. A kényelmes emberek tudják magukról, hogy nem tudnak naphosszat ülni a kemény padon (persze egyáltalán, ha olyan szerencsés vagy, hogy jut:), mert nem bírja a derekuk, ezért őket megcélozva a piac már számtalan nyugággyal kényezteti.

Most ebben a posztomban számtalan kreatív ötletet gyűjtöttem össze a boldog és zavarmentes strandoláshoz, melyek mind a praktikum és a komfort szükségletedet egyaránt kielégítik. Less el párat, meglátod a parton majd tényleg jól jönnek!

 

Variációk törülközővel

Mondanom sem kell, a törülköző alapdarabja a nyári lubickolásnak. Nemcsak a vízből kijövés utáni vacogást szünteti meg, hanem fekhelyként is szolgál, amivel egyben a felségterületünket is felkörvonalazzuk. Mivel egy törülközőt mindenképpen magaddal viszel a partra, miért ne tennéd több funkcióssá, vagy éppen komfortosabbá?

Ugye mindenkinek ismerősek a következő kérdések, hogy Anyu, hol van a naptej? Hova tetted a napszemüvegemet? Nem találom a táskában! Miért nem tetted vissza a helyére a magazinomat? Na ezekre a kérdéseknek a kiküszöbölésére született egy kiváló megoldás, mégpedig ezek a zsebes kis tároló helyek. Hasznavehető, átlátható és rendszerezett. Mindig kéznél lesznek a legfontosabb strand kiegészítőid!

Sarokzseb a holmiknak

Sarokzseb a holmiknak

Mindennek megvan a maga helye

Mindennek megvan a maga helye

 

Egy trükkös kis alternatíva arra, hogyan turbózhatod fel törülközőből kialakított fekhelyedet, ami egyben táskaként is funkcionál majd. Igaz, ehhez szükségeltetik egy kis géppel varráshoz értés, de ha nem vagy még teljesen otthon benne, nem kell elkeseredni, az egyenes varrás már biztosan megy (vagy menni fog). A nagy zsebekbe bedobálhatod például a strandra vett újságodat, kiolvasandó könyvedet, vagy féltve őrzött vízpart mellől nélkülözhetetlen napszemüvegedet. De ne felejtsd ki a legfontosabb részt belőle, a PÁRNÁT, ami a komfortérzetedet jelentősen növelni fogja, és ami a legjobb, hogy ebben akár egy TITKOS ZSEBET egy rejtett cipzárral elbujtathatsz, amiben az értékeid garantáltan biztonságosabb helyen lesznek, mint a tolvajtekintetet vonzó táskákban. Csak vigyázz, nehogy a zsebesnek épp maga feltuningolt fekhelyed tetsszen meg!

Párnázott törülköző mint táska

Párnázott törülköző mint táska

 

Hintőporral a homok ellen

Ha természetes víz mellett strandolsz, legyen az egy homokos tengerpart az Adrián vagy az iszapos Balaton, nem úszod meg a bőrödre konokul rászáradt vagy éppen a fürdőruhádba és egyben a testedre rátapadt homokszemcsék nélkül. Lábat lemosni egy süppedős parton nem egyszerű feladat, mivel mire visszabattyogsz óvatosan a víztől, a nedves bőrödre ugyanúgy “visszamásznak” azok a fránya kis homokszemek. Erre van egy egyszerű megoldás, mégpedig a hintőpor. Dörzsölgesd el a fehér babaport piszkos tappancsaidon, és meglátod, egy-kettőre kocsiba beszállásra alkalmas lesz! Egy ügyes tipp, ha a hintőport egy zokniba beleszóród, így a használat könnyebb és takarékosabb lesz.

tuti-tippek-strandolashoz-25

Hintőporozz a tiszta lábakért!

Hintőporos zokni

Hintőporos zokni

 

Fekhely, székhely

Ha autó nélkül megy az ember a homokos partra, és nem szeretné nélkülözni a hátat megtámasztó kényelmes ülőhelyet, viszont a vas alkatrészektől súlyos, nehezen összerakható napágyat a velejáró macera miatt legszívesebben otthon hagyná, akkor itt az alábbi praktikus idea, amit például otthon Anyud ügyesen megvarrhat. Válassz hozzá egy vastagabb textíliát, amibe az alábbi módon a megvarrt zsebekbe bebújtatod a farudakat. A matéria miatt könnyebb, mint a tömör testvéreik, összeszerelése, szállítása pedig gyerekjáték. Csak vedd ki a rudakat, helyezd az egyik végére, és tekerd fel, majd egy madzaggal masnizd össze! Meglátod, erre csapsz majd le elsőnek, amikor az összepakolásra kerül a sor.

Tuti Tippek Strandoláshoz

Könnyen összetákolható strandszék

 

Ötletes strandruha

Ha a part csak pár percnyi sétára van, és éppen kánikula tombol, akkor ne vacakolj a “meleg” ruháiddal, csavard magadra a következő módon átalakított szellősebb vékonyabb anyagot, ami akár a törülköződként is funkcionálhat. Egyszerű, de nagyszerű!

Törülköző, ami egyben strandruha

Törülköző, ami egyben strandruha

 

Két egyforma, vagy egymással harmonizáló kendőt az alábbi módon összeköthetsz. A megjelenésed különleges lesz, egész biztosan megnézik majd nem mindennapi furmányos lenge ruhádat, amit kedved szerint variálhatsz szeretett kendőiddel, amikről azt hitted, hogy nyáron háttérbe szorulnak.

Két kendőből ruha

Két kendőből ruha

 

Papucs

A mezítláb sétálásnál nincs is jobb dolog a vízpart mellett, miközben a hullámok finoman cirógatják lábaidat, de néha nincs más választásunk, minthogy megfosszuk talpunkat ettől a természetközeli kapcsolattól. A homok vagy beton a tűző napon felforrósodik, és bizony mezítláb olyan tud lenni, mint a parázsjárás. Igaz a zöld gyepen ilyen problémánk már nincsen, viszont a fűszálak között mit sem sejtő, amúgy jámbor darazsak fullánkjával könnyen össze akadhat a talpunk, ami akár az egész nyaralást fuccsba vághatja, Murphy-törvénye itt is érvényesül.

Ezért jó, ha van valami kis vékony papucs a talpalatt, így elkerülhető, hogy egy éles tárgyba vagy egy darázsba lépjünk, és hogy ne égjen meg a forró felszínen lábunk. Ha már flip-flop, akkor alakítsd át egyszerűen a képen látható módon egy egyedi szandállá, amiben a menés csendesebb és könnyebb lesz. Szabadítsd meg a gyakran dörzsölő műanyag pánttól, és cseréld le inkább egy puha fonalakból font pántra, ami legyen olyan hosszú, hogy a lábadat kényelmesen körbefogja, a fonat két végét az elülső lyukban bújtasd át. Az alsó páros hézagba kerülnek a hurkok. Az alján kilógó részeket csomózd el majd vágd le.

Flip-flopból könnyen szandált

Flip-flopból könnyen szandált

 

A kis házi kedvenceinkről se feledkezzünk meg, mert bizony ők is könnyen megvághatják magukat egy kagylóval, vagy éppen egy huligán által széttört üveg szilánkjaiban. És annál nincs is aggasztóbb, amikor a kutyánk szomorúan sántikálva bandukol mellettünk. De ezt könnyen elkerülhetjük, ha egy aranyos mintás babazoknit húzunk tappancsaikra, amit először lehet még furcsállni fognak.

Kutyazokni a biztonságos futkorászáshoz

Kutyazokni a biztonságos futkorászáshoz

 

A nedves homokban sétálás közben otthagyjuk lenyomatunkat, amivel ha csak rövid időre is, de mások “összefuthatnak”. Tudasd a világgal, hogy te arra jártál, nincs más dolgod, mint szivacsos anyagból kivágni a neved betűit, és ragasztóval a papucs talpára rögzíteni. De ha éppen tréfálkozós kedvedben vagy, akkor gondolkoztasd el az embereket, hogy milyen állat is járhatott arra, aminek ilyen furcsa a lábnyoma. Gyerekeknek kiváló ötlet a nyári vakációra. Ők fogják majd kezdeményezni, hogy menjetek a naplementében sétálni egy nagyot, ahelyett hogy a szobában a mobilját nyomkodná.

Homoknyomda papucson

Homoknyomda papucson

Lábnyom generátor

Lábnyom generátor

 

“Mindentbele” strandtáska

Egy jó strandtáskának sok kitételnek kell megfelelnie, például, hogy mérete elegendő legyen a sok kis apró vagy éppen nagy strandcuccoknak. Viszont nem érdemes tízezreket költeni rá, mivel a parton sok környezeti tényezőnek van kitéve. Az erős napsugárzás kifakítja a színét, homokszemcsék remekül érzik magukat benne, naptejes vállad, olajos kezed pedig örök foltokat hagyhatnak rajta. Ez a saját készítésű táska ezekből a szempontokból jó, mivel a törülköző anyag könnyen kimosható, azaz  “játszótáskának” ideális, a méretét pedig személyes tárgyaidra szabhatod.

Tuti Tippek Strandoláshoz

Törülközőből strandbatyu

 

Sok gyerek egyik kedvenc és nélkülözhetetlen elfoglaltsága a nyüzsgő homokos vízpart mellett a homokvár építés, amihez nemárt, ha vannak segédeszközök, amit ugye a komoly munkafolyamat igényel. A tákolmány után meglepő módon szinte mindenük homokos lesz, ahogy az úszószemüveg, labda és a többi strand kellékek is, amik az élménydús strandolást elősegítik. Erre a problémára itt egy szuper megoldás, hogy hogyan rázd ki belőlük hazafelé menet a még lemosás után is ott maradt homokszemcséket. Elég egy gyümölcsháló, amit egy szép mintás anyaghoz hozzávarrsz alulra!

Ötletes táska a homokozó játékszereknek

Ötletes táska strand játékszereknek

 

Homokból ülőgarnitúra

A remekül alakítható homokból kiváló alkotásokat lehet összelapátolni. Ha nagy társasággal épp egy napnyugta utáni tüzelős összejövetelt terveztek, akkor ez az ötlet jól jöhet. A buli előtt szólj a fiúknak, és ássátok ki ezt a kör alakú földbe mélyesztett ülőszerkezetet. Mindenkinek jutni fog kényelmes hely! Másnapra középre tegyetek be a tűz helyére egy nagy napernyőt, hogy mindenki hűsölhessen majd az árnyékban, és építsetek mellé még a népszerű sörpong ivós játék asztalt is!

Tuti Tippek Strandoláshoz

Ülőgarnitúra homokba ásva

Tuti Tippek Strandoláshoz

Sörpong asztal a strandon

 

Lopásmentes fürdőzés

Értékeinket nem szeretjük őrizetlenül hagyni, és ami azt illeti nem is ajánlott, mert tolvajok mindenhol leselkedhetnek. Ezért gyakran a vízbe csak addig megyünk, amíg szemmel tarthatjuk magányosan maradt cuccainkat, vagy éppen felváltva, hol az egyik hol a másik. Ezt a problémát nemcsak egy vízutáló barát meginvitálásával lehet megoldani, hanem például, ha a főbb értékeidet egy üres naptej tubusba, vagy egy piszkos pelenkának álcázott csomagba rejted.

Tuti Tippek Strandoláshoz

Ravasz értékmegőrző

Tuti Tippek Strandoláshoz

Piszkosnak hitt pelenkát senki nem fog széttúrni

 

Játékötleteknek nemcsak kicsiknek

Homokozni minden gyerek szeret, kiváló elfoglaltság, ami növeli a kreativitást és a kézügyességet. Hogy a gyerkőc alkotása a mesterművekkel vetekedjen, érdemes egy ilyen mintázó lapátot eszkábálni. Csak egy vajas doboz fedő kell például, amit a kívánt mintával félbevágsz. Ilyen még biztosan senkinek nem lesz!

Tuti Tippek Strandoláshoz

Mintás díszítés

Tuti Tippek Strandoláshoz

Cirádák

 

Használd a törülköző felületét játéknak! Textilfestékkel, vagy ragasztószalaggal alkosd rá a kedvenc táblajátékod alaprajzát, gyűjts mellé pár kavicsot, és induljon a móka!

Tuti Tippek Strandoláshoz

Táblajáték textilen

Tuti Tippek Strandoláshoz

Amőbázz a törülköződön!